Hafıza

Türk Öğrencilerin İngilizce Öğrenirken En Sık Karşılaştığı Problemler

by admin

Bir hatayı düzeltmenin ilk yolu hata yaptığınızı fark etmekten geçer. Educall olarak biz de öğrencilerimizin öğrenme sürecindeki eksikliklerinin giderilerek, hızlı öğrenmeleri hedeflediğimiz için sizin için en yaygın karşılaşılan sorunları derledik. Sorunları incelerken kendi öğrenmelerinizi hatırlamanız farkındalık açısından önemli olacaktır. Bu sorunları sık sık yaşıyorsanız, endişelenmeyin. Tekrarlı çalışmarla üstesinden gelemeyeceğiniz sorunların olmadığını bilin. Keyifli okumalar!

Türkçenin sesletimin harflere dayalı olması

Türkçenin bütün harflerin seslendirildiği bir dil olması ve İngilizcenin de sesletiminin harflerin yazılışına bağlı olmaması nedeniyle öğrencilerin en sık yaşadığı problemlerden birisi, kelimeleri söylerken sessiz harflerin de telaffuz edilmesidir. Bu durum kelimelerin basitliğine, zorluğuna ve öğrencinin seviyesine göre değişir. Örneğin, “walk” gibi kolay bir kelime bile /wɔː(o) k/ yerine /wɔː(o) lk/ olarak yanlış telaffuz edilebilir. Ya da “comfortable” gibi telaffuzu zor kelimeler /ˈkʌmftəbl/ (kamfıtıbl) yerine sıklıkla /ˈkʌmfɔːrteɪbl/ (kamforteybl) olarak yanlış telaffuz edilebilir. Bu sorunu ortadan kaldırmanın pek çok yolu vardır. Onlardan birkaç tanesi Educall öğretmenleriyle yapacağınız aramalarda kelimelerin doğru telaffuzunu öğrenebilir ve hangi kelimeleri yanlış telaffuz ettiğinizi öğrenebilirsiniz. Educall sitesinde ders içeriklerine seviyenize göre eklenen videoları izleyerek kelimelerin doğru sesletimini öğrenebilirsiniz.

Bazı seslerin Türkçede karşılığının olmaması

Diğer telaffuz problemlerinden birisi de Türkçede olmayan seslerin telaffuzu sırasında yaşanan zorluktur. En belirgin sesler father kelimesinde /ð/ ve water kelimesindeki /w/ sesidir. /ð/ sesi genellikle /t/, /f/, /s/ veya /z/ olarak /w/ sesi ise /v/ olarak yanlış telaffuz edilmektedir. Bu sesleri öğrenmenin yolu doğru sesi duyup dilimizi biraz zaman harcayarak sürekli tekrarlarla telaffuzuna alıştırmaya çalışmaktır.

Tonlama Sorunları

Telaffuz sorunlarından birisi de Türkçede kelimede ve cümlelerde istisnai durumlar dışında tonlama olmamasından dolayı öğrencilerin cümleleri ve kelimeleri düz ve sabit bir tonda söylemeleridir. Türkçede kelimeleri tonlayarak söylemenin anlam değişikliğine yol açmadığı için ilk etapta anlamak ve uygulamak konusunda zorluklar yaşayabilirsiniz. Fakat enerjini ve zamamanızı doğru kullandıktan sonra aşılamayacak sorunlar değiller. Gelin bir örnekte tonlamanın cümlelerde yarattığı anlam farkına birlikte bakalım.  ‘I didn’t say he stole the money.’ Cümlesinde I kelimesini tonlayarak söylediğinizde parayı çalan kişinin o olduğunu ben değil başkası söyledi anlamına gelmektedir. ‘I didn’t say he stole the money.’ Cümlesinde ise didn`t kelimesini tonlayarak söylediğinizde parayı çalanın o olduğunu söylemedim derken söylenen cümlenin kişi tarafından söylenmediğini vurgulamaktadır.

Karşı konuşmacının (dil öğreten eğitmenin) hızlı konuşması

Dil öğrenen kişilerin en çok yaşadığı zorluklardan bir tanesi de dinlemede ve kelimeleri tam olarak çözümleyememeleridir. Ana dili İngilizce olan eğitmenler, normalden hızlı konuşuyor gibi görünebilirler fakat durum aslında bu değil. Bu sorunla karşılaştığınızda yapmanız gereken, kendinizi rahatlamak ve konuşulan bütün kelimelere odaklanmamak ve mesajın içeriğini kavramaya çalışmaktır. Asıl mesajı içeren kelimeler genelde konuşmacı tarafından daha yüksek tonla vurgulanan kelimelerdir. Mesajı anlamanızın kolay yolu da aslında bu kelimelere odaklanmaktan geçiyor. Ayrıca, Educall aramalarında sizlerin kendinizi en rahat şekilde hissedeceğiniz bir şekilde öğretmenlerimiz seviyelere göre kelime tercihi yapıyor ve konuşma hızını belirliyorlar.

Çok fazla kelime bilgisine sahip olmamak

Kelimelere hakim olmamak ve kelime bilgisi eksikliği öğrencilerin en çok yaşadığı sorunlardan bir tanesidir. Derste kullandığınız ve bunu öğrenmiştim dediğiniz ama hatırlayamadığınız pek çok kelime ile karşılaşıyorsunuzdur. Kelime öğrenmenin en iyi yolu, öğrendiklerinizi tekrar etmekten geçiyor. Müzik dinleyerek, şarkı ezberleyerek, kısa internet veya TV dizilerini tekrar tekrar izleyerek pek çok kelime öğrenebilirsiniz. Kelimeleri bir olay çerçevesi içinde/ bağlamda öğrendiğinizde akılda daha kalıcı olacaktır.

Öbek Fiiller (Phrasal Verbs)

Öbek fiiller öğrencinin dil öğrenme sürecinde bir temel teşkil eder. Dilbilimsel ifadesiyle, öbek filler bir edatla birlikte kullanılan fillerdir.  Tek başına bu filler bir arada kullanıldıklarındaki anlamı ifade etmez bir arada kulanıldığı edatla birlikte yeni bir anlam kazanır. Örneğin ‘carry’ taşımak anlamına gelirken ‘carry on’ devam etmek anlamında kullanılır. Öğrenci için hem bunları öğrenmek hem de hatırlamak zor olabilir. Bu kelimeleri öğrenmenin tek yolu, genellikle ezberlemektir.  Aralıklı yapılan tekrarlar kalıcı öğrenme konusunda oldukça etkili, bir flashcard kullanarak çalışmanız görsel öğrenmenin de etkili bir öğrenme yöntemi olmasıyla işinizi oldukça kolaylaştıracaktır.

Tenses (Fiilin gerçekleştiği zaman dilimi)

İngilizcede geçmiş şimdi ve gelecek zaman dilimini anlatan 12 tane farklı ‘tense’ vardır. Türkçeye kıyasla İngilzcede bir zaman dilimini anlatmak için birden fazla tense kullanılması öğrencinin anlamasını güçleştiriyor. Tenseler arasındaki farklılıkları ve zaman dilimi farklılığını öğrenmenin yolu bağlam/olay/durum içerisinde görmektir. Bu da İngilizceyle daha fazla iç içe olmanız gerektiği anlamına geliyor. Ders kitaplarınızdaki örnekleri inceleyebilir veya altyazılı dizi ve film izleyebilirsiniz. Bunu yapmak olay anını bütün etkenleriyle eylem ve eylemin gerçekleştiği an, durum açısından daha iyi kavramanızı sağlar.

Tecrübesiz ve yetkin olmayan öğretmenlerle karşılaşmak

İyi bir öğretmen tarafından eğitim alamamak çoğunlukla öğrencinin yanlış yönlendirilmesine ve öğrenmesini ilerletebileceği vakti boşa kaybetmesine ve verimsiz geçirmesine neden olmaktadır. Bu da kimi zaman öğrencilerin yaşadığı zorluklar arasındadır. Educall` un profesyonel ekibi ve sürekli danışman hocalar tarafından kontrol edilen ve geliştirilen eğitim şekli sayesinde düzenli öğrenme ve ilerleme sağlayabilirsiniz.

Evet bir dili öğrenmek gerçekten kolay değildir ama sonunda bunu başardığınızda, hepsinin üstesinden geldiğinizde her şeye değecek. Umarım bu yazı, en sık karşılaştığınız sorunları kavramanız, fark etmeniz konusunda ve nasıl başa çıkabileceğinize dair size rehberlik edebilir.