TOEFL Sınavına Nasıl Hazırlanırım?
Günümüzde İngilizce yeterliliğimizi belgeleyen ve özellikle kariyer hedefimize ulaşmamız için başvurduğumuz sınavlardan en bilineni ve kabul göreni TOEFL. Açılımı (Test Of English as a Foreign Language) Yabancı Dil İngilizce Testi olan bu sınav her ne kadar İngilizce öğrenenleri korkutsa da, intermediate ve üzeri bir seviyedeyseniz, sınav yapısı ve stratejilerini bildiğiniz takdirde rahatlıkla başarılı olacağınızı söyleyebiliriz.
TOEFL Sınavı Ne Kadar Sürer?
TOEFL sınavı hazırlık maratonuna başlamadan önce sınavın yapısını iyice anlamanız gerek. İngilizceyi kullanırken temel 4 yabancı dil becerinizi (Reading-Listening-Writing-Speaking) ölçen bölümlerden oluşur. TOEFL İBT sınavı bilgisayar karşısında ve internete bağlı olarak belli sınav merkezlerinde gerçekleştirilir. Yaklaşık 4-5 saat sürebilir. Genelde 2 oturum arasında ara verilir.
TOEFL Sınav Konuları Nelerdir?
TOEFL orijinal olarak ABD üniversitelerinde lisans eğitimi almaya gidecek yabancı öğrenciler için oluşturulduğundan, sınav ağırlıklı olarak akademik konular ve kampüs senaryoları içeriklidir. Reading bölümü akademik içerikli 3-4 makale ve çoktan seçmeli sorulardan; Listening bölümü kampüs veya ders içerikli konuşmalar dinleyip soruları cevaplamadan; Writing bölümü akademik içerik dinleme veya okuma ardından bununla ilgili kompozisyonlar yazmadan; Speaking bölümü ise belli konularda fikir belirtme, dinleme veya okuma sonucunda sorulan sorulara cevap vermeden oluşur. Anlayabileceğiniz gibi TOEFL sınavı oldukça entegre bir sınav. Tüm beceriler iç içe geçmiş şekilde ve sınavda sizden beklenen bütün becerilerinizi harmanlayıp etkili şekilde kullanarak soruları cevaplamak.
TOEFL sınav bölümleri arasında en zorlandığımız kısım üretici becerilerimizi (productive skills) ortaya koymamızı bekleyen Writing ve Speaking kısımlarıdır. Bu iki üretici becerinin arasında konuşma (speaking) kısmı zamana karşı yarıştığımız ve İngilizce yeterliliğimizi en iyi şekilde gösterdiğimiz ve işverenlerin ya da insan kaynaklarının sınav sonucunda en çok dikkat ettikleri kısımdır. Takdir edersiniz ki, tüm işverenler sizin İngilizceyi en iyi şekilde kullanmanızı ve bunu ispatlamanızı bekliyor.
TOEFL İBT Speaking Bölümüne Nasıl Hazırlanmalıyız?
Bu sorunun cevabı aslında çok basit: Speaking kısmında sorulan sorular birbirine çok benzerdir ve sınav formatı hep aynıdır. Sizden beklenen sürede sorulan sorulara uygun şekilde, yeterli ve düzgün bir ifadeyle cevabınızı vermeniz yeterlidir. Elbette dikkat etmeniz gereken bazı noktalar var. Düşüncelerinizi savunmak için örnekler vermek, tutarlı ifadeler kullanmak ve tekrarlardan, gereksiz duraksamalardan kaçınmak gibi. Puanlamanız doğru gramer, cümle yapısı, uygun kelimeler, telaffuz ve akıcılık gibi çeşitli kriterler üzerinden yapılır.
TOEFL Konuşma Sınavı Soruları Nelerdir?
TOEF İBT Speaking sınavında 6 görev/soru vardır.
1. soruda kendi hayatınızdan bir tecrübeyle ilgili (sevdiğiniz bir mekân, bir kişi, bir eşya, en mutlu anınız vb.) serbest bir soru sorulur ve 15 saniye hazırlık süresinden sonra 45 saniye boyunca konuşmanız beklenir.
2. soruda size sorulan bir soruya karşılık bir seçim yapmanız beklenir. Kişisel tercihinizi cevabınızda gerekçeleriyle birlikte savunmanız gerekir. Yine 15 saniye hazırlık sonucunda 45 saniyelik bir konuşma süreniz vardır.
3. soruda ise bir konu hakkında kısa bir paragraf okumanız ve yine bu konuyla bağlantılı bir dinleme yapmanız beklenir. Bunun sonucunda okuduğunuz ve dinlediğiniz kısmı harmanlayarak benzerlikleri ve farklılıklarıyla anlatmanız gerektiğinden özellikle dinlerken not almanız beklenir. Paragrafı okumak için 45 saniyeniz vardır. Dinlemeyi yaptıktan sonra ise 30 saniyede hazırlanıp 60 saniye boyunca konuşmanız gerekir.
4. sorunun formatı aynen 3. Soru gibidir.
5. soruda ise bir diyalog dinlemeniz ve öne sürülen sorunu çözümleriyle birlikte ele almanız beklenir. Dinlemeden sonra 20 saniye hazırlık süresini takiben 60 saniye konuşmanız gerekir.
6. soruda ise akademik konuda bir ders dinlemeniz ve bunu özetlemeniz beklenir. Dinledikten sonra 20 saniye hazırlık süresini takiben 60 saniye konuşmanız beklenir. Not almanın önemi en çok bu soruda belli olur, çünkü dersi dinlerken alacağınız notlar cevabınızı oluşturur.
Educall TOEFL Hazırlık Kursu İle Nasıl Hazırlanabilirsiniz?
Educall Language Academy TOEFL Speaking dersleri, klasik sınıf içi derslerin aksine size online (bilgisayar) ortama uyum sağlama imkanı tanır. Böylece internet ortamında yapılan sınava aşina olmanızı sağlar. Ayrıca, eğitmeniniz sizin kişisel gelişiminizi takip eder ve size belli süre limitleri vererek zamanla yarışmanıza yardımcı olur. Eğitmeninizin sorduğu çeşitli Speaking sorularını süreye bağlı olarak yanıtladıktan sonra, kendisinden örnek cevaplar alabilir, yaptığınız hataları ve geliştirmeniz ya da dikkat etmeniz gereken noktaları anında öğrenebilirsiniz. Dersin sonunda eğitmeniniz hazırlanmanıza katkıda bulunacak geribildirimlerde bulunur ve gerektiğinde ek çalışmalar & ödevler verir. TOEFL İBT sınavına ve özellikle Speaking kısmına yönelik ipucu ve stratejileri elde eder ve farkındalığınızı artırırsınız. Telefon üzerinden yapacağınız düzenli TOEFL Speaking pratiğiyle özgüveniniz önemli ölçüde artar.