Mülakat

Konuşma Kaygısıyla Nasıl Başa Çıkabiliriz?

by admin

Dil öğrenme sürecinin ayak bağı olan konuşma kaygısı sadece yetişkinlerin değil, dil öğrenen pek çok insanın şikayet ettiği bir durumdur. Kimi zaman bu ve benzeri cümleleri duyarız: “Tam cümleyi söyleyeceğim ama kilitlenip kalıyorum. Her şey sanki bir anda aklımdan çıkıveriyor.”  Dil öğrenmede, iş yerimizde hatta sınıf arkadaşlarımıza küçük bir sunum yaparken bile içimizde hata yapma ve başarısız olma korkusunun yükseldiğini duyarız. Aslında diğer pek çok konuda olduğu gibi dil öğrenirken de konuşma kaygısı yaşamamız olağan bir durumdur, bu vücudumuzun strese karşı verdiği doğal bir tepkidir. Kaygı, psikaytrist ve psikologların çalışmaları incelendiğinde görüleceği gibi beynin normal fonksiyonlarını yerine getirmesini engeller, konuşamamanıza ve kendinizi ifade edememenize sebep olur.

Burada önemli olan konuşma kaygımız ya da o anki başarısızlığımız için kendimizi suçlamak veya yakınmak yerine üstesinden gelmek için ne yaptığımızdır. Konuşma kaygısı başa çıkabileceğimiz bir durumdur. Kaygılandığınız anda derin bir nefes alın düşüncelerinizi bir araya getirin. Edindiğiniz grammar, kelime bilgisi ve becerilerinizi hafife almayın ve orada bulunmanız için becerilerinizin yeterli olduğunu kimsenin sizden anadilinizi konuşuyormuşçasını konuşmanızı beklemediğini hatırlayın. Kaygınızı kontrol etmemeye çalışmamanız, paniklemeniz sadece başarısız olma korkusuyla sahip olduğunuz tüm becerilerinizi kullanamamanıza neden olur. Hata yapmak için öğrenme ortamından daha uygun bir yer olmadığını unutmayın.

Peki, tüm bu endişelerimiz ve hata yapma korkularımızla başa çıkmak için neler yapabiliriz? İşte size işe yarar birkaç ipucu ve strateji!

Herkes hata yapabilir ve hata yapmak insana çok şey öğretir

Kimse hata yapmaktan hoşlanmaz. Telaffuz hatası yapmaktan korkuyorsanız ya da grammar (dil bilgisi) tenseleri nasıl kullanacağınız konusunda endişeliyseniz, hata yapmanın kimi zaman kaçınılmaz (özellikle öğrenme sürecinde) ve kabul edilebilir olduğunu hatırlayın. Ana diliniz ne olursa olsun, kimi zaman konuşurken kelimeleri yanlış telaffuz eden ve dili birbirine dolanan insanların da ana dili bile olsa böyle hatalar yapabildiğini düşünün.

Bulduğunuz her fırsatta alıştırma yapın

Tekrarlı yapılan alıştırmaların ne kadar hızlı öğrenme sağladığını tecrübelerinizden biliyor olmalısınız. Bir konuda uzmanlaşmak veya çok iyi olmanın yolu, mesela phrasal verbs (söz öbekleri) ile ilgili alıştırma yapmak gibi düzenli yapılan çalışma ve tekrarlardan geçer. Eğer sık sık İngilizce konuşabileceğiniz bir ortamınız yoksa Educall anadili İngilizce olan tecrübeli öğretmenleriyle kendiniz, rahat hissedebileceğiniz bir konuşma ortamı ve sitedeki çeşitli eğitim içerikleriyle pratik yapma fırsatı sunuyor.

Kısaca özetlersek konuşma / ders için kendinize olan güveniniz tamamen yaptığınız alıştırma, hazırIıktan geliyor. Hazırlık ve pratik yapmak zaman alıyor. Enerjinizi ve zamanınızı bunun için harcamanıza değer. Eğer nasıl çalışacağınız konusunda kaygılıysanız Educall öğretmenleri ve tecrübeli ekibiyle sizin ihtiyaçlarınız ve istekleriniz doğrultusunda sistematik ve aşamalı bir eğitim almanızı sağlıyor.

Kaygılanmanıza neden olan şeyler üzerinde düşünün

Neden konuşmaktan çekiniyorsunuz? Sebep, kendinizi ifade edecek doğru kelimleri bulmakta güçlük çekmeniz mi? Yoksa yanlış cümle yapıları oluşturma korkunuz mu? Yoksa aksanınız veya yanlış anlaşılma korkunuz mu? Korkunuzun üstesinden gelmenin yollarından birisi, kaynağını öğrenmek ve üstesinden gelmeye çalışmaktır. Alışık olmadığınız bir dili konuşurken, elbette beyniniz doğru kelimeleri bulmak, söylenenleri anlamak ve bir cevap vermek için zamana ihtiyaç duyar. Elbette başka bir dili konuşmanız ana dilinizi konuşmaktan her zaman daha zordur. Korkularınıza karşı kullanabileceğiniz ufak bir strateji: Konuşmada zorlandığınız anlarda nasıl cevap vereceğinizi düşünmek yerine, düşüncelerinizi bir kenara bırakıp sadece konuşmacının söylediğini dinlemeye ve anlamak için çaba göstermelisiniz.

Dinleme ve okuma becerilerinizi geliştirin

Eğer yeni edindiğiniz dilde çok tecrübeli değilseniz, kelimelerin pek çoğunu tam olarak anlamayabilirsiniz. Educall panelinizdeki videolar, yazılar, oyunlar, blog yazılarından faydalanarak okuma ve dinleme becerinizi geliştirebilirsiniz. Ne kadar çok dile maruz kalırsanız, dil bilginiz o ölçüde artar, bu da öğrenme ve dili konuşma hızınızın artması demektir. Tabi kişisel yapılacak çalışmalar gerçek bir görüşmeden alacağınız verimi size sağlamayabilir.

Telaffuz için daha fazla pratik yapın.

Eğer iyi bir aksanınız olursa bilgi aktarımı açısından daha kaliteli bir iletişim kurabilirsiniz. Kelimelere nasıl vurgu yapmanız gerektiği, seslerin telaffuzu ve farklılıklar üzerinde pratik yaparak çalışırsanız, güzel bir telaffuza sahip olabilirsiniz. Kelimeleri hızlı ve anadili İngilizce olan birisi gibi söylemeye çalışmak yerine vurgulara dikkat ederek ve daha yavaş bir şekilde söylerseniz aksanınızın kolaylıkla anlaşılmasını sağlarsınız. Educall’ un size özel sunduğu Rapid Calls (hızlı aramalar) ile anadili İngilizce olan öğretmenlerle kelime pratiği yapma şansı bulabilirsiniz.

Birebir konuşmalar yapın

Konuşma kaygınızı kontrol altına alana kadar ilk etapta birden fazla kişinin bir arada olduğu grup konuşmaları yapmaktan kaçınmalısınız. Birebir konuşmalarda daha rahat hissedeceksiniz ve düşüncelerinizi ifade etmeniz daha kolay olacak. Educall’ un yaptığı birebir aramalarla konuşmanızı geliştirmek ve yeteri kadar pratik yapma şansı bulabilirsiniz. Bu konuşmalarda tanımadığınız biriyle İngilizce konuşma zorunluluğundan kurtulup, size maksimum seviyede konuşma süresince destek veren Educall öğretmenleriyle konuşmanız kaygınızı azaltacaktır.

Konuşmalar önceden hazırlanın

Educall öğretmenleriyle yapacağınız konuşmalara, konuya çalışıp hazırlanmanız, neler konuşacağınızı düşünmeniz, konuşma süresince size rahatlık sağlayacak ve cesaretinizi artıracaktır. Konuşmanın konusunu önceden bildiğiniz zaman konuşma kaygınızı azaltacak kendine güveninizin artmasını sağlayacak çalışmalar yapabilirsiniz.

Karşınızdaki kişiye sorular sorun

Konuşma esnasında karşınızdaki kişiye sorular sormanız size hem düşünmeniz için zaman kazandırır hem de karşınızdaki kişinin ne düşündüğüyle ilgilenmeniz daha verimli bir konuşma geçirmenizi sağlar. Kısa cevap isteyen sorular yerine açık uçlu sorular sormaya çalışabilirsiniz (Şunu yapar mısın demek yerine sen benim yerımde olsan ne yapardın gibi…).

Mükemmel olmaya çalışmayın

Konuşma sırasında heyecanlanmanız, dilinizin sürçmesi, düşünme anlarında kısa sessizlikler olması konusunda endişelenmeyin. Dil öğrenme sürecinde olduğunuzu hatırlayın ve akıcı bir konuşmaya sahip olabilmek için bu süreçleri yaşamanızın doğal gerekliliğinin tadını çıkarın. Hatalarınızı ciddiye almayın, hatta onlarla eğlenip konuşma sırasında mizah konusu bile yapabilirsiniz.  Elbette nerede hata yaptığınız ve neyi düzeltmeniz gerektiği konusunda farkındalığınızı hep korumalısınız.

Sıcakkanlı ve samimi olun

İngilizce konuşma becerilerinizi geliştirebilmenin ve kaygılarınızdan kurtulabilmenin en kolay yolu konuşmacı ile samimi bir hava oluşturmak, içten ve gerçek fikirlerinizden söz etmek karşınızdakinin konuşma boyunca size ılımlı bir yaklaşımla davranmasını ve anlayışlı olmasını sağlar. Karşınızdakini dinlediğinizi gösterin (onaylayarak veya onaylamayarak).

Kendi üstünüzde baskı yaratmayın

Pek çok konuşmada kaygı, kişinin kendisi üzerinde yüksek beklentiler oluşturmasından doğar. Bu yüzden, kendinizi zorlamayın sadece o anki söz konusu konuşmada karşınızdaki insanı anlamaya çalışın, kendi fikirlerinizi olabildiğince ifade etmeye çalışın. Konuşmanın tadını çıkarın, yaşanacaklar üzerinde (Hata yapma korkusuyla olumsuzluklara odaklanmayın.) düşünmeyin. Kendinizden veya karşınızdaki insandan birbirinizi tanımak dışında bir beklentiye girmeyin. Eğer konuşma iyi geçmezse önünüzdeki fırsatlara odaklanın, bir sonraki konuşmanın sizde nasıl bir etki oluşturacağını bilemezsiniz. Öğrenmenin tek bir andan ibaret olmadığını hatırlayın.