Mülakat

Facebook İngilizce Mülakat Hakkında Her Şey

by admin

Dünya çapında milyonlarca kullanıcıya sahip en büyük sosyal ağlardan bir tanesi olan Facebook, gelişen teknoloji ve insanların ihtiyaç ve beklentileri doğrultusunda her geçen büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Bu sebeple Facebook, kullanıcılar kadar çalışanlar için de en gözde şirketler arasında yer alıyor.

2004 yılında Mark Zuckerberk tarafından faaliyete başlayan ve dünyanın farklı ülkelerinde yaşayan insanları çevrim içi ortamda bir araya getiren Facebook, ilk aşamada Harvard Üniversitesi öğrencilerinin aralarında iletişim kurmaları için tasarlandı. Sonrasında diğer üniversitelere yayılan bu sosyal ağ, kısa süre içerisinde liselerde ve şirketlerde de kullanılmaya başlandı. Günümüzde ise yediden yetmişe herkes, Facebook hesabı ile istediği ülkede istediği kişiyle iletişime geçebiliyor ve bilgi paylaşımı yapabiliyor ve grup, sayfa ve topluluklar aracılığıyla farklı alanlarda paylaşım imkânı bulabiliyor. Üstelik bunu yapmak için sadece bir e-posta hesabına sahip olmak yeterli.

Dünyanın en çok ziyaret edilen siteleri arasında ilk sıralarda yer alan Facebook, aynı zamanda kendisinden sonra ortaya çıkan diğer sitelere bakıldığında, sosyal ağ kavramına da öncülük eden kuruluşlardan biri. Milyonlarca kullanıcının birbirleriyle iletişim kurmasına ve bilgi paylaşmasına aracılık eden Facebook, istihdam açısından da binlerce kişiye iş imkânı sağlıyor. Şirket bünyesinde idari ve yönetim kadrolarından, tasarım bölümlerine pek çok iş imkânı mevcutken, şirket özellikle programlama ve içerik güvenliği ve içerik yönetimi konularında görev alacak çalışanlara öncelik veriyor.

Daha önce 2017 yılında şiddet içerikli paylaşımların kontrolü ve engellemesi amacıyla 3000 kişiyi işe alacağını duyuran Facebook 2019 yılında ise Dublin kampüsü için 1000 çalışan istihdam edeceğine dair bir ilan yayınlamıştır. Bu doğrultuda, Facebook’ ta çalışma isteyenler açılan ilanlar ve kendi uzmanlık alanları ile iş başvurusunda bulunabilmektedir.

Peki, Facebook’ ta çalışma şartları ve sağlanan olanaklar neler? Ya da işe alım ve mülakat süreci nasıl işliyor? Bütün bu soruların cevabını öğrenmek istiyorsanız, bütün detayları burada inceleyebilirsiniz.

Neden İnsanlar Facebook’ta Çalışmak İstiyor?

Facebook pek çok kişinin çalışmak istediği şirketler arasında ilk sıralarda yer alıyor. Peki, insanlar neden Facebook’ta çalışmak istiyor? Aslında bu sorunun tek bir cevabı yok. Ancak, kısaca, şirketin çalışanlara sunduğu imkânlar ve kariyer fırsatları doğrultusunda oldukça popüler bir iş yeri olduğu söylenebilir.

Facebook’un çalışanların sunduğu olanakları ve çalışma şartları şöyle özetlenebilir.

Popülerlik

Dünya çapında bilinen bir şirket olan Facebook’ a çalışmak, hiç kuşkusuz çalışanlar açısından oldukça havalı bir durum ve kariyer anlamında oldukça iyi bir referans. Bu açıdan, şirket çalışanların ilgi odağı haline gelmiş durumda.

Değer Görme

Facebook’ ta çalışanlar kendilerine ve fikirlerine değer verildiğini ve şirket için değerli olduklarını hissettiklerini söylüyorlar. Ayrıca, şirket içerisinde çalışanlara tam bir güven duygusuyla yaklaşılıyor. Bütün bu değerler, bir çalışanın isteyebileceği kriterler arasında yer alıyor.

Sürekli Öğrenme ve Kendini Geliştirme İmkânı

Online ortamda faaliyet gösteren bir sosyal ağ olan Facebook, gelişen teknoloji ve kullanıcı beklentileri doğrultusunda sürekli bir yenilenme ve gelişim içerisinde yola devam ediyor. Elbette bu süreçte çalışanlar da sürekli yeni şeyler öğrenme ve kendilerini geliştirme imkânı elde ediyor.

Şeffaf Yönetim ve Esnek Hiyerarşik Yapı

Çalışanlarına değer veren bir yapıya sahip Facebook, hiyerarşi açısından da şeffaf bir yönetim anlayışına sahip. Öyle ki alt kademedeki bir çalışan doğrudan CEO’ya ulaşabilme olanağı buluyor. Diğer yandan, zaman zaman çalışanların birbirleriyle iletişimi açısından, şirket bünyesinde ast ve üst kadro çalışanlarının birlikte dâhil olduğu toplantı ve eğlenceler gerçekleştiriliyor.

Rekabetçi Ücret Politikası

Para her şey demek değil elbette ama bir iş seçiminde elbette ne kadar ödeme alacağınızı da düşünüyorsunuz. Facebook bu aşamada oldukça rekabetçi; tatmin edici ücret politikası ve sunduğu yan haklar ile çalışanlarının memnuniyetini sağlamayı başarıyor.

Kariyer

Şirket politikaları yetenekli çalışanların gelişimi ve kariyeri açısından oldukça iyi fırsatlar sunuyor. Eğer yetenekliyseniz ve bu yeteneklerinizi doğru şekilde gösterebiliyorsanız, şirket içerisinde daha üst bir pozisyona yükselmeniz hiç de zor değil. Şirket politikaları yetenekli çalışanların gelişimi ve kariyeri açısından oldukça iyi fırsatlar sunuyor.

Facebook İşe Alım Süreci

Facebook’un çalışanlarına sunduklarını okuduktan sonra, siz de bu dev şirkette çalışmak istiyor olabilirsiniz. Peki, Facebook işe alım süreci nasıl ve kaç aşamada gerçekleşiyor?

Öncelikle, Facebook’ta işe girmek için başvuran çok fazla aday var; şirket yılda yaklaşık 300-350 bin civarı başvuru alıyor. Bu açıdan kendinizi zorlu bir rekabetin içerisinde bulacaksınız. Ancak yeterince donanımlıysanız, bir Facebook çalışanı olmanız imkânsız değil.

Facebook işe alım sürecinde pek çok pozisyonda iş ilanı açılıyor. Pazarlama ve satış uzmanları, avukatlar, tasarımcılar vb. pek çok alanda nitelikli kişiler işe alınmakla birlikte, şirket faaliyetleri doğrultusunda öncelik verilen alımlar web içerik ve güvenlik uzmanları ile bilgisayar programcıları oluyor.

İngilizce Mülakat Aşaması

Dünya çapında bir şirket olan Facebook’ta işe girebilmek için hiç kuşkusuz iyi derecede İngilizce bilmeniz gerekiyor. İşe alım sürecini ilk aşamasında öz geçmişiniz inceleniyor ve ilgili pozisyonla uyumluysa ilk mülakat yapılıyor. Bu görüşmede eğitiminiz, varsa deneyimleriniz ile ilgili bilgi edinmek amacıyla sorular soruluyor. Ayrıca, bu aşamada yaratıcılığınızı, yeteneklerinizi, liderlik özelliklerinizi ve İngilizce iletişim becerilerinizi test edecek sorular da yöneltiliyor.

İlk mülakatı geçtiğinizde Facebook’un genel merkezinin yer aldığı Silikon Vadisi’nde ikinci İngilizce mülakata davet ediliyorsunuz. Bu seyahatinizle ilgili tüm masraflar Facebook tarafından karşılanıyor. İkinci mülakatta başvurduğunuz pozisyonla ilgili diğer çalışanlar ve müdürler ile görüşerek onların sorularını yanıtlamanız gerekiyor. Bu mülakat genel olarak çalışma ortamı içerisinde uyum gösterme becerinizi ölçmek amacıyla yapılıyor. Ayrıca, bu mülakatta da yine İngilizce iletişim becerinizi nasıl kullandığınız ölçülüyor.

İkinci mülakatı geçtikten sonra artık bir Facebook çalışanı olmak için hazırsınız. Ancak, tekniğe ve programlamaya dair bazı pozisyonlar için bilginizi test etmek üzere ek bir sınav yapılabiliyor. Ve evet, tahmin ettiğiniz gibi bu sınav da yine İngilizce!

Bütün bu süreçler doğrultusunda Facebook mülakatlarının bir hayli zorlu olduğunu söyleyebiliriz. Diğer yandan, Facebook’un insan kaynakları felsefesine göre, çalışanlarının inisiyatif alabilen, kendine güvenen ve yaratıcı zekaya sahip kişiler olması çok önem taşıyor. Bu açıdan, belirli bir projede yer almak, önemli bir süreç yönetmek ya da popüler bir program geliştirmek gibi yeteneklerinizi fark edilebilir hale getirecek şeyler yaptıysanız bunu belirtmeniz size bu süreçte büyük avantaj sağlayacaktır. Tabii ki mükemmel bir İngilizce de sizi bu aşamada öne çıkaracaktır.

Facebook Örnek İngilizce Mülakat Soruları (Facebook Sample English Interview Questions)

  • How many birthday messages do you think are shared on Facebook on any given day? (Herhangi bir günde sizce ‌Facebook üzerinde kaç doğum günü iletisi paylaşılıyor? – Veri mühendisi adayına sorulmuş bir mülakat sorusu)
  • How would you make a TV controller simpler? (Bir televizyon kumandasını nasıl daha basit hale getirirdiniz? – Ürün tasarımcısı adayına yöneltilen bir soru)
  • How many vacuum cleaners do you think there are in the U.S.? (Sizce ABD’ de kaç adet elektrikli süpürge vardır? – Risk analisti adayı için bir soru)
  • If you had to redesign a bank ATM, how would you do it? What would you add and change? (Bir ATM’yi yeniden tasarlamanız gerekse nasıl yapardınız? Neleri ekler/değiştirirdiniz?)
  • ‌What would you do if you had all the data on Facebook? (Facebook’taki bütün verilere sahip olsanız ne yapardınız? – Ürün analisti adayı için bir mülakat sorusu)
  • ‌Can you estimate the amount of money spent on the internet? (İnternette harcanan para miktarını tahmin edebilir misiniz? – Muhasebe yöneticisi adayı seçmek için bir soru)
  • What is the estimated number of Big Mac burgers sold annually in America? (Amerika’da yılda satılan ‌Big ‌Mac hamburger sayısı tahminen ne kadardır? – Veri mühendisi adayı için başka bir soru)
  • ‌If you saw photo uploads on Facebook halved, how would you create an action plan? (Facebook’ta fotoğraf yüklemeleri yarıya düşseydi, nasıl bir planı oluştururdunuz? – Operasyon uzmanı işe alım sorusu)
  • ‌What do you do to detect a fake user profile on Facebook? (Facebook’ta sahte bir kullanıcı profilini tespit etmek için ne yaparsınız? – Veri güvenliği uzmanı seçmeleri için sorulan bir soru)
  • If you were asked to design a Facebook page for the visually impaired, how would you do that? (Görme engellilere yönelik bir ‌Facebook sayfası tasarlasanız nasıl yapardınız? – Ürün yönetici adayı mülakat sorusu)